Minä ja kristillisyys
Nyt kun pääsiänen on ohi eli yksi suurimmista kirkollisista pyhistä on vietetty niin haluan kirjoittaa aiheesta, jota olen kypsytellyt päässäni useita vuosia keräten aineistoa.
Kirjoitan aiheesta joka on arka ja paljon tunteita herättävä. Kirjoitukseni on henkilökohtainen kannanottoni asiaan ja josta kukaan ei voi tulla sanomaan minulle että olen väärässä. Tunne ei ole koskaan väärä ja sitä ei voi näin ollen kukaan määritellä vääräksi.
Se miten uskosta ja uskonnosta ajattelen on kokonaan minun omani.
Uskonto on aikoinaan kehitetty ja kehittynyt vallan välineeksi, jolla pitää kansa kurissa ja herran nuhteessa, kertomalla heille, että on olemassa jokin suurempi voima, joka rankaisee sinua jos et tee niin kuin minä sinulle sanon.
Se, että kurittomuuden vuoksi on sitten tapettu ihmisiä uskon tai uskomattomuuden vuoksi, kun korkeampi voima ei olekkaan vallanpitäjien mieliksi toteuttanut heidän tahtoaan ja valtapyrkimyksiään onkin sitten jo toinen laajempi juttu.
Ja sitten asiaan.
Olemme lähes jokainen kasvaneet instituution ohjaamina kristillisyyteen. Jo ennen kahta ikä kuukautta meidät on sidottu äitiemme kautta kristilliseen seurakuntaan ja otettu ns. jumalan lapsiksi.
Mutta miksi haluamme yllä pitää instituutiota, joka loppu viimein on valmis meidät hylkäämään jos emme ole valmiita maksamaan kuulumisesta tähän järjestelmään.
Erosin kirkosta vuoden 1998 syksyllä. Olimme puhuneet työyhteisössäni asiasta useasti ja tulleet siihen tulokseen, että kirkkoon kuuluminen on kuluerä. Koska kaikki olimme perhellisiä, missä jokaisella meistä oli pienet lapset, niin ajatus senkin rahan käyttämisestä johonkin muuhun kuin seurakunnan kassan kartuttamiseen tuntui luonnolliselta. Niinpä eräänä syksyn sateisena päivänä marssimme joukolla maistraattiin ja jätimme eroanomuksen.
Joitakin viikkoja myöhemmin sain postilaattikooni kirjeen, jossa rivitalon seinän takana asuva kirkkoherra kehotti minua vielä miettimään eroamispäätöstäni. Oletko nyt ihan varma, että haluat hylätä jumalan. Hylätä jumalan? Minusta nämä kaksi asiaa eivät voi olla yhteyksissä toisiinsa.
Jumala ja raha!
Vastakkain asettelu, joka aiheutti minussa ristiriitaisen tunteen. Ja koska uskossa oleminen on pääasiaalisesti tunneperäinen olotila niin sain hyvän syyn kirjoittaa tunteistani ja tuntemuksistani.
Ajatus jumalan hylkäämisestä, jos ei ole valmis maksamaan kirkollisveroa on omituinen ja erikoinen?
Tämäkö on ainoa tapa jolla määritetään jumalan ja jeesuksen
tunnustaminen? Onko ainut tapa olla uskovainen ja hyväksyttävä, että ostaa sen rahalla?
Aneraha elää ja voi hyvin edelleenkin kirkon kristiilisissä piireissä. "Kun raha kirstuun kilahtaa niin sielu taivaaseen vilahtaa". Vanha loru, mutta pitää paikkaansa edelleenkin tässä sivistyneessä pinnallisessa yhteiskunnassa. Yhteiskunnassa, jossa eriarvoistuminen ja itsekkyys lisääntyy kaiken aikaa.
Mutta voiko rahalla siltikään ostaa parempaa niin kuin seurakunnat sitä markkinoivat. Ei voi!
Minusta asiassa on jotain paljon syvällisempää kuin raha? Olen varmasti monessa asiassa kristillisempi kuin monet muut, paremmat ja oikeat uskovaiset, jotka ostavat osamaksulla vuosien ja vuosikymmenien aikana taivasosuutensa?
Monessako joulupöydässä hiljennytään raamatun sanojen kautta jouluaterialle? Tämä tapa tuli minulle ja perheelleni ex-appivanhempieni kautta. Tapa on kaunis ja koskettava ja joka valmistaa minut ja mieleni joululle ja siihen miksi joulua vietämme. Mutta en tarvitse siihen kirkkoa ja en ole valmis maksamaan siitä tunteesta. Se tunne on vai minun. Itsekästä? Jokainen tehköön sen päätöksen sisimmässään.
Asiana kirkkoon kuulumattomuus on konkretisoitunut minulle myös monta kertaa eroamisen jälkeenkin.
Minut on kutsuttu kummiksi pienille ihmisille, mutta en voi toimia kristillisenä kummina, koska en maksa veroja eli kuulu kirkkoon.
En saa seurakunnan kummitodistusta samoista syistä.
Viimeisin kokemukseni ajoittuu n. kolmen vuotta taaksepäin, jossa kastaminen tapahtui kirkossa alttarilla. Minä en saanut mennä edes alttarille ja osallistua toimitukseen. Muut kummeiksi lupautuneet, oikeat veronsa maksavat uskovaiset asettivat kätensä siunamaan pienen kummilapsen ja
minä seisoin penkkirivissä ihmetellen syntisyyttäni, kirkon jäyhää ja ahdasmielistä suhtautumista minuun ja minun uskovaisuuteeni. Sillä hetkellä päätin, että jonain päivänä kirjoitan aiheeseen kuuluvan ja aihetta käsittelevän jutun.
Lopuksi vielä kokemus hollannin reissulta, jossa sain tutustua Utrechtissa kirkkoon joka oli muutettu ravintolaksi. Nyt joku ajattelee, että onpahan melkoisen roisia hommaa. Mutta onko se?
Kirkkohan on vain rakennus, joka oikeiden uskovaisten mielestä on ainut paikka jossa jumalaa voi käydä puhuttelemassa ja sen vuoksi kirkon käyttäminen muuhun tarkoitukseen on syntiä?
Mutta olen asiasta eri mieltä.
Hyvää ruokahalua ja synnittömyyttä tuntien söin ja join mahani täyteen entisessä herran huoneessa ja mietiskelin, että tämä se olisi meillä kotosuomesskin varma konsti saada kirkot täyteen ja samalla seurakunnat voisivat tehdä lisää rahaa valtarakenteidensa kasvattiseksi ja kristillisen hyvinvoinnin lisäämiseksi.
Ajatuksena uskoivaisille pöyristyttävä, mutta ehkäpä olisi aika
ravistella rakenteita ja uudistaa kirkonkin ajatusmallia. Entinen malli
lienee loppuun kaluttu ja joutaa nyky muodossaan haudatuksi vanhan
aikaisena ja toimimattomana?
Alla kuvia kirkosta.
keskiviikko 18. huhtikuuta 2012
tiistai 10. huhtikuuta 2012
Hollanti. Maa jossa julkinen liikkenne toimii
Lomareissu avartaa aina. Sanotaan? Viimeisin tutustumiskohdemaa Hollanti näytti kuinka julkinen liikenne kuuluu rakentaa. Vietetyt neljä päivää Utrechtissa, Haagissa ja Amterdamissa näytti ettei oman auton omistaminen Hollannissa ole tarpeellinen varsinkaan jos asut kaupungissa.
Pyörällä pystyt liikkumaan kaupungeissa, joissa pyörätiet muistuttavat meidän katujamme.
Suurkaupungeissa et toden-näköisesti jää auton alle vaan polkupöyrä on kulkuneuvo, jonka jyräämäksi jäät. Tarkkana pitää olla, koska ääntä ei kuulu ja pyörien vauhti on melkoinen.
Polkupyörä kuuluu perheen äideille samalla tavoin kuin johtajillekin. Johtajat polkevat töihin ja töistä kotiin liituraitapuku päällä ja nahkasalkku tarakalla poikittain.
Ensimmäisenä aamuna näky huvitti, mutta kaikkeen tottuu ja loppujen lopuksi asiaan ei enää kiinnittänyt edes huomiota. Polkupyörä ja julkinen liikenne niin muuta et hollanissa liikkumiseen tarvitse.
Menetpä mihin päin Hollanti hyvänsä niin tilanne on sama. Aina pääset määränpäähän johon olet menossa eikä sinun tarvitse huolehtia aikatauluista. Kävelet lähimmälle pysäkille tai asemalle ja toteat, että juna männöö justiinsa tai odotat maksimissaan vartin niin ratikka, linja-auto tai juna tulee ja pääset lähtemään. Ja hinta on muutaman euron.
Neljän päivän aikana matkustin 800-1000km linja-autolla, raitiovaunulla ja junalla ja käytin matkalippuihin n.50€. Edullista!
Mutta sitten syy miksi haluni kirjoittaa aiheesta syntyi?
Miten meillä täällä suloisessa suomessamme? Kuinka meidän julkinen liikenteemme toimii? Toisessa paikassa se toimii, mutta entäs pohjoisessa tai itäisessä suomessa? Siellä missä välimatkat paikasta toiseen ovat pitkiä ja julkista liikennettä ei ole nimeksikään. Kaupungista toiseen saatat päästä kyllä. Täälläkin pääset ainakin kaksi kertaa päivässä Raahesta Ouluun kunhan vain jaksat olla sinnikäs ja tutkia aikatauluja tai istuskella linja-autoasemalla tunnista muutamaan ja odotella.Totuuden nimissä sitä saattaa päästä jopa kolmekin kertaa, mutta en jaksanut tarkastella aikatauluja.
Junallakin pääsee, kunhan tarkastat meneekö Vihantiin tilaustaksi vai linja-auto vai meneekö kumpaakaan. Näin meillä.
Jos aiot liikkua täällä meillä julkisella liikenteellä niin aikatauluja on löydettävä ja niitä tutkittava. Muuten liikkuminen on mahdotonta.
Päättäjät tykkäävät kyllä puhua julkisen liikenteen puolesta, kun haluavat olla tosi tärkeitä ja tärkeän tuntuisia ja järkeviä, mutta siihen se sitten jääkin. Miten voi puhua jostain jos ei ole kokemusta tai vertailupohjaa esittämäänsä asiaan. Sitä sanotaan populismiksi! Eli puhut asiasta joka on päivän polttava puheenaihe ja josta muutkin puhuvat...se tuntuu hienolle ja tärkeälle.
Olen aina tiennyt politiikan höpöstelyksi, vaikka se terminä tarkoittaakin yhteisten asioiden hoitoa ja siinä sitä olisikin työsarkaa, mutta kun aika menee omien ja omien eturyhmien etujen ajossa niin jälki on tämän näköistä, mikä on kaikkien nähtävissä?
No niin. Blogikirjoitteluni on avattu...jutut ovat omiani ja osittain puutaheinää, mutta toivotaan että saan ajatuksillani edes keskustelua aikaisiksi tai pieneksi hetkeksi normaalin ajatuksen virran pysäytetyksi ja lukijani miettimään kirjoittamani tekstin sisältöä. Pyrin kuitenkin jokaiseen tekstiini sisällyttämään myös jonkinlaisen sanoman...
Kommentoikaa rohkeasti, antakaa palautetta ja tuokaa julki omia mielipiteitänne.
Alla pari kuvaa Utrechtin keskustan pyöräparkista..aidan ulko- ja sisäpuolelta
Pyörällä pystyt liikkumaan kaupungeissa, joissa pyörätiet muistuttavat meidän katujamme.
Suurkaupungeissa et toden-näköisesti jää auton alle vaan polkupöyrä on kulkuneuvo, jonka jyräämäksi jäät. Tarkkana pitää olla, koska ääntä ei kuulu ja pyörien vauhti on melkoinen.
Polkupyörä kuuluu perheen äideille samalla tavoin kuin johtajillekin. Johtajat polkevat töihin ja töistä kotiin liituraitapuku päällä ja nahkasalkku tarakalla poikittain.
Ensimmäisenä aamuna näky huvitti, mutta kaikkeen tottuu ja loppujen lopuksi asiaan ei enää kiinnittänyt edes huomiota. Polkupyörä ja julkinen liikenne niin muuta et hollanissa liikkumiseen tarvitse.
Menetpä mihin päin Hollanti hyvänsä niin tilanne on sama. Aina pääset määränpäähän johon olet menossa eikä sinun tarvitse huolehtia aikatauluista. Kävelet lähimmälle pysäkille tai asemalle ja toteat, että juna männöö justiinsa tai odotat maksimissaan vartin niin ratikka, linja-auto tai juna tulee ja pääset lähtemään. Ja hinta on muutaman euron.
Neljän päivän aikana matkustin 800-1000km linja-autolla, raitiovaunulla ja junalla ja käytin matkalippuihin n.50€. Edullista!
Mutta sitten syy miksi haluni kirjoittaa aiheesta syntyi?
Miten meillä täällä suloisessa suomessamme? Kuinka meidän julkinen liikenteemme toimii? Toisessa paikassa se toimii, mutta entäs pohjoisessa tai itäisessä suomessa? Siellä missä välimatkat paikasta toiseen ovat pitkiä ja julkista liikennettä ei ole nimeksikään. Kaupungista toiseen saatat päästä kyllä. Täälläkin pääset ainakin kaksi kertaa päivässä Raahesta Ouluun kunhan vain jaksat olla sinnikäs ja tutkia aikatauluja tai istuskella linja-autoasemalla tunnista muutamaan ja odotella.Totuuden nimissä sitä saattaa päästä jopa kolmekin kertaa, mutta en jaksanut tarkastella aikatauluja.
Junallakin pääsee, kunhan tarkastat meneekö Vihantiin tilaustaksi vai linja-auto vai meneekö kumpaakaan. Näin meillä.
Jos aiot liikkua täällä meillä julkisella liikenteellä niin aikatauluja on löydettävä ja niitä tutkittava. Muuten liikkuminen on mahdotonta.
Päättäjät tykkäävät kyllä puhua julkisen liikenteen puolesta, kun haluavat olla tosi tärkeitä ja tärkeän tuntuisia ja järkeviä, mutta siihen se sitten jääkin. Miten voi puhua jostain jos ei ole kokemusta tai vertailupohjaa esittämäänsä asiaan. Sitä sanotaan populismiksi! Eli puhut asiasta joka on päivän polttava puheenaihe ja josta muutkin puhuvat...se tuntuu hienolle ja tärkeälle.
Olen aina tiennyt politiikan höpöstelyksi, vaikka se terminä tarkoittaakin yhteisten asioiden hoitoa ja siinä sitä olisikin työsarkaa, mutta kun aika menee omien ja omien eturyhmien etujen ajossa niin jälki on tämän näköistä, mikä on kaikkien nähtävissä?
No niin. Blogikirjoitteluni on avattu...jutut ovat omiani ja osittain puutaheinää, mutta toivotaan että saan ajatuksillani edes keskustelua aikaisiksi tai pieneksi hetkeksi normaalin ajatuksen virran pysäytetyksi ja lukijani miettimään kirjoittamani tekstin sisältöä. Pyrin kuitenkin jokaiseen tekstiini sisällyttämään myös jonkinlaisen sanoman...
Kommentoikaa rohkeasti, antakaa palautetta ja tuokaa julki omia mielipiteitänne.
Alla pari kuvaa Utrechtin keskustan pyöräparkista..aidan ulko- ja sisäpuolelta
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)